Влияния на трусовете върху морското ниво

 

Веднага след първия трус в Египет и Италия са обявени предупреждения за възможност от цунами. Те много скоро са свалени. Причината за липсата на такива опасни вълни е характерът на транслациите по разлома – отсядане. Известно е, че най-разрушителните цунамита са породени от компресионни срязвания в субдукционни зони.

Събитието с M7.8 може и да е довело до промени в морското ниво. За съжаление, според специалисти, отразяващите събитието изображения InSAR  са много сложни и трудни за обработка.

Значително по-голям интерес предизвика случилото се след силния афтершок М 6.3 от 20 февруари. Макар и значимо по-слаб от трусовете от 6-ти февруари, епицентъра е много по-близо до крайбрежието.

В последствие в социалните мрежи се появяват съобщения за колебания на нивото на Средиземно море от порядъка на 200 m, факт, който не може да се постави под съмнение. Тези новини са раздухани допълнително от някои медии. В някои крайбрежни държави дори се стига до паника.

Как може да се тълкуват тези факти? Сравнително подробен и научен анализ се прави от сайта arabiaweather.

Д-р Масдук Ал-Тадж, професор по структурна геология и сеизмология в Хашемитския университет в Йордания, обясни в изявление пред „Arab Weather“, че отдръпването на водите може да се дължи на вертикалната компонента на разломяването. Макар за този трус да няма такива подробни данни като тези с М>7, представените от USGS данни показват, че геометрията и движенията по разлома не са чисто отседни

Комбинирано движение по разлом, в случая отседно-разседно. Източник

В Египет Амр Закария, ръководител на Египетския институт по морски науки, каза пред Asharq Al-Awsat, че отдръпването на водата е станало постепенно, дори преди земетресението, и не е било внезапно. Ръководителят на Института по морски науки не отрича, че сегашният спад е повече от обичайния за предишни години, така че в момента той е подложен на обширно проучване от изследователите на института и резултатите от него предстои да бъдат обявени.