Свлачището в Тепехан, провинция Хатай, ЮИ Турция

Други свлачища породени от трусовете | Свлачища в България |

Случая

На 12-ти февруари социалните медии и новинарските емисии разпространиха данни за впечатляващо разпукване на земната кора. Новината се разпространи бързо, а източника е турски сайт. Превод на оригинала може да изтеглите от тук. В репортажите се споменава, че оформянето на структурата се съпровожда от шум като експлозия. Такива оглушителни шумове са типични при активиране на големи свлачища, като за пример може да се даде смъртоносното свлачище в Малайзия, от декември 2022 г.

Снимка на структурата, източник dawn.com

Един от най-информативните клипове е този, този също е добър. От тези данни се вижда, че пропаданията засягат добре наслоени слабо наклонени седименти, вероятно с миоцен-кватернерна възраст. Сивия, здрав пласт вероятно е с карбонатно съдържание. На този клип може да се види, макар и не-детайлната снимка на Sentinel показва промяната в земната повърхност.

В първите репортажи се съобщи за „новооформена рифтова зона“ в маслинови насаждения. С ширина към 200 m и дълбочина 30 m. Без да се навлиза в детайли, термина рифт се използва за структури от мащаби в порядъците на десетки километри. Термина се използва и за по-малки структури, така че първоначалното определение не може да се нарече погрешно.

Изглед от рифтова зона, източник: Encyclopædia Britannica

Научният анализ

Dr. Judith Hubbard на базата на видео-фото материалите от терен, както и от анализ на детайлните сателитни снимки на Planet, анализира случая и достига до заключението, че става дума за свлачище, което засяга площ 150×250 m2, с транслация ~40 m.

Източник: пост в Twitter

Предпоставките за свличането са ясни: наклонен терен, слаби седименти при това затъващи по посоката на склона; и най-вече силното сътресение при земетръса.

Сателитна снимка на района ( 36.161204° 36.220945°) показваща неравния терен и вероятния ход на свлачището към съседно дере. Източник: Google Earth

Към мнението за свлачищен произход на структурата се присъединява и несъмнения експерт по склонови процеси Dr. Dave Petley.

Актуален е и материала на Reza Saber

Landslide Assessment Team of the 2023 Türkiye earthquake sequence (SLATE) публикуват тяхна детайлна карта.

Интерпретацията на проф. R. Lacassin

Fake news

В същото време, в медийното пространство продължават да циркулират шашкънии. Dir.bg съобщава за „гигантски тектоничен разлом с дължина 200 м и дълбочина 30 м“. Който разбира, може да оцени използваната характеристика „гигантски“. Подобни интерпретации дори се излагат в иначе добре направеното описание на Reuters, ясно е, че тълкуването на случая не е лесно.

Вероятно е крайно време изучаването на геология да се въведе в училищата.

Хумористичната страна

от коментарите в Twitter: Hypothetically, if I owned that land, do I own more land now or does the ownership of all land plots just get moved 20 meters to the left?


Други свлачища

Почти веднага след трусовете с М>7 Landslide Assessment Team of the 2023 Türkiye earthquake sequence (SLATE) започват системно теренно картиране, подпомогнато от използването на дронове.

На 25-ти публикуват данни за заличена махала в планински район, разположен към СИ край на руптурата по Източно Анадолския разлом.

На 3-ти март SLATE-landSLide Assessment TEam публикува карта с картираните към датата свлачища:

Свлачището в Idlilli,

На 20-ти февруари, Dr. Ramazan Demirtaş съобщава за друг случай на причинено от трусовете свличане: „In Gaziantep, Islahiye district, İdilli, the mass movement (rock fall-landslide) that developed on the slopes as a result of the shaking prevented the flow direction of İdilli Stream and led to the formation of „landslide dammed lake“.“ Специалиста не само обръща вниманието на събитието (свлачище), но и на опасното следствие (затапване на долината от свлечената маса и последващото завиряване). Това са едни от най-опасните следствия от свличания на земни маси, тъй като скъсването на временната дига причинява катастрофални наводнения.

Района на свлачището


Подобни случаи в България

Мащабите у нас (слава Богу) са по-малки. Не само за земетръсите, но и за свлачищата. Добре известни са множество такива у нас, но това при Симитли много напомня на случилото се при Тепехан. Не случайно, още преди да бъдат споделени направените детайлни оценки, доц. Александър Гиков (ИКИТ-БАН) характеризира обстановката при Тепехан като свлачище.

Основния ескарп на свлачището, състояние от 2015 г.

 

Поглед към основната маса на свлачището

Янко Герджиков, последна редакция 22 март